SE

Vad är elsäkerhet?

 

Visst kan el vara farligt. Men med kunskap och rätt utrustning behöver du inte oroa dig utan kan räkna med att din elektriska utrustning – om det så är lampor, kyl och frys hemma eller en hel maskinpark – fungerar som den ska, utan risker eller onödiga avbrott.

 

Elsäkerhet för privatpersoner

 

Som privatperson har du ansvar för hemmets elsäkerhet, så du bör bland annat kontrollera och underhålla de elprodukter du använder så att de är säkra, och alltid använda dem på rätt sätt. Det innebär att du bör kontrollera så att de elektriska produkter du köper är CE-märkta och försedda med svensk stickpropp, att de har rätt IP-klassning om de ska användas där de till exempel kan bli fuktiga, och att de är hela. Tänk också till ordentligt innan du ändrar eller lagar en elektrisk produkt själv.

 

I ditt ansvar för elsäkerhet ingår också att arbete som rör el och görs i ditt hem utförs av personer som har rätt kompetens. En del får du göra själv om du vet hur du ska göra, men många installationer måste utföras av ett registrerat elinstallationsföretag. Om du bor i hyresrätt ligger det mesta på hyresvärden, och om du bor i bostadsrätt kan du be din förening hjälpa dig om du är osäker.

 

Elsäkerhet vid arbete

 

Precis som med andra risker i arbetslivet ska elsäkerhetsrisker hanteras inom det systematiska arbetsmiljöarbetet. Alltså har arbetsgivaren ansvar att undersöka arbetsmiljön och förebygga eventuella risker. Åtgärderna ska följas upp så att man vet om de får de önskade effekterna. Det är mycket som ska ses till, bland annat:

 

  • Att den som ska utföra arbetet har tillräckligt med kunskap, både om hantverket och det aktuella arbetet

  • Att det finns en elsäkerhetsplanering och tydliga säkerhetsanvisningar.

  • Att det finns tydliga rutiner för frånkoppling och spänningsprovning.

 

Du kan läsa mycket mer om detta hos Arbetsmiljöverket.

 

Produkter för elsäkerhet

 

Norwesco skapar och levererar trygghet genom att tillverka och sälja elsäkerhetsprodukter av högsta kvalitet. Läs gärna mer om några av våra produktkategorier och hur de kan ge dig och dina kunder en säkrare vardag:

 

 

Kontakta oss

Tillbaka till kunskapsbanken

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår