SE

Om att ändra eller laga elprodukter


Det finns regler för tillverkning, ändring och reparation av elprodukter. Kraven är inte formulerade så att de handlar om <i>vem</i> som gör det, utan även lekmän menas kunna arbeta fackmannamässigt. Men den som saknar utbildning eller är det minsta osäker på sina kunskaper rekommenderas att anlita en fackman.


Om du bygger en elektrisk produkt


Den som tillverkar en elprodukt har ansvar för att den lever upp till CE-märkning och andra säkerhetskrav, liksom att den har alla de märkningar som krävs. Det är nämligen en hel del som måste framgå – om produkten ska säljas:


  • CE-märket, som visar att produkten är godkänd för den europeiska marknaden.

  • Den enskilda modellens unika beteckning, så att den går att identifiera.

  • Märkdata, alltså information om vilken spänning och ström produkten är till för.

  • Om den är tillverkad utanför EU/EES: Information om tillverkare och importör


Du kan läsa mer om kraven här. Om du däremot inte ska sälja det du byggt behövs inte märkningarna – men kraven på säkerhet är desamma. Du är alltså fortfarande ansvarig för att produkten är pålitlig och skulle ha klarat en CE-märkning.


Om du bygger om en elprodukt


Om du ändrar användningsområden för en produkt ses ombygget enligt Elsäkerhetsverket som en ny produkt. Det innebär att du tar över ansvaret för alla krav beträffande märkning och säkerhet, men också saker som förpackning, dokumentation och bruksanvisning. Du ska alltså inte ta lätt på ett ombygge, och bara ändra en elprodukt om du vet vad du gör.


Om du lagar en elprodukt


Det är tillåtet att laga en trasig produkt om du vet hur reparationen ska gå till. Men kom ihåg att du därmed tar över ansvaret för produktens säkerhet från tillverkaren. Alltså blir du ansvarig om något skulle hända, som till exempel att produkten orsakar en brand eller stör andra produkter, eller att någon blir skadad.


Om du är det minsta osäker bör du alltså anlita en fackman även för reparation. Elsäkerhetsverket skriver mer detaljerat om vilka eljobb som måste utföras av elinstallationsföretag.

 

Kontakta oss

Tillbaka till kunskapsbanken

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår