SE

 

Spisvakt som bostadsanpassning

 

En spisvakt är en väldigt smart produkt som ser till att din spis stängs av om du glömmer den på, och det är definitivt en produkt som många kan ha nytta av. De flesta som låter installera en spisvakt får betala för det själva, men den som behöver och har rätt till bidrag för bostadsanpassning kan söka bidrag också för att få en spisvakt.

 

Vem kan söka bidrag för bostadsanpassning?

 

Den som har en bestående funktionsnedsättning kan vara berättigad till bidrag för bostadsanpassning. Det är kommunen som betalar ut bidraget – och de ska hjälpa dig med ansökan om du behöver det. Du behöver ett intyg på din funktionsnedsättning, och det kan du få från vårdcentralen eller någon annan vårdkontakt. Ibland kommer någon, till exempel en fysioterapeut, från kommunen för att se bostaden och bedöma vilka anpassningar som behövs.

 

Vilka bostäder kan anpassas med spisvakt?

 

Det spelar ingen roll om du bor i hyresrätt, bostadsrätt eller äger din bostad, men eventuell fastighetsägare eller bostadsrättsförening måste godkänna anpassningen. Bostadsanpassningar är till för bostäder, så du kan inte få bidrag för att installera en spisvakt i fritidshuset. Däremot kan den som behöver bostadsanpassningar och regelbundet vistas hemma hos någon annan vara berättigad till bidrag för anpassningar även i detta så kallade periodvisa boende.

 

Fler regler om bostadsanpassning

 

Anpassningen ska vara nödvändig och röra en fast funktion. Spisar är förstås fasta funktioner, och spisvakt ses som en nödvändig bostadsanpassning då det inte finns något annat hjälpmedel som gör samma sak – och det kan vara nödvändigt att ha den som säkerhetsåtgärd om man riskerar att glömma spisen på. Du kan läsa mer om regler för bostadsanpassning hos Boverket.

 

Hur fungerar Norwescos spisvakter?

 

Spisvakter är inte bara till för dem som behöver bostadsanpassning. Vem som helst kan glömma eller bli distraherad och vända ryggen till för länge. Våra spisvakter heter StoveGuard och har två funktioner: dels en timer som bryter strömmen efter en viss tid, dels en värmevakt som gör detsamma när den känner av en alltför hög temperatur. Tillsammans gör de ditt kök säkrare.

 

Läs mer

 

Spisvakter är en produkt vi kan väl och har arbetat med länge, bostadsanpassning eller inte. Du kan läsa mer om produkten här nedanför, och om du undrar något mer om spisvakterna eller om oss är du alltid välkommen med dina frågor.

 

Kontakta oss

Tillbaka till kunskapsbanken

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår